Dette nettstedet åpnet 18. januar 2009 og er en undersone av bergen360.no og i regi av BA. Alle som vil kan bidra med sine bilder. Bilder her vil kunne komme på trykk i BA eller bli brukt i andre av BAs medier. BAs serie “Den gang da” finner du hver dag i avisen. Har du bilder av mennesker, så passer de gjerne bedre på MittogDitt-sonen. Før du legger ut bilde, søk om du finner samme bilde fra før. Og du må ha opphavsrettigheter til bildet, eller godkjenning fra dem som har det.
Album: 1800-1879 | 1880-1889 | 1890-1899 | 1900-1909 | 1910-1919 | 1920-1929 | 1930-1939 | Bergen i krig 1940-1945 | 1940-1949 | 1950-1959 | 1960-1969 | 1970-1979 | 1980-1989 | 1990-1999 | Ukjent årstall | Brudepar | Klassebilder | Postkort | Samferdsel | Offshore | Buekorps | BergensQuiz | Uløste Mysterier

Møllersalen tilhørte et tidligere gjestehus og traktørsted i Sandviksveien 77 A og B. Hovedhuset fra midten av 1700-tallet var del av et rokokkoanlegg med en stor hage. Koren-Wiberg skriver bl.a. at «Traktørstederne var egentlig forbeholdt Kjøbmandsstanden, ”de fornemme”. Men ogsaa Haandverkerne tog du til de landlige Restauranter for at ”movere seg” med Kegle- og Pufkuglespil og for at ”plasere seg” med en ”Oldermamnd” eller med en snaps af den rette Sort. Dog holdt Stænderne sig gjerne hver for sig, og Læregutterne vogtede sig vel for at blande sig med ”de fornemme” og Mesterne. Nu er Traktørstederne væk. Det sidste var ”Møllersalen” i Sandvigen». Hovedhuset og Møllersalen ble fredet av Riksantikvaren i 1927. (Fra Christian Koren-Wibergs bok «By og brygge» utgitt i 1912).

For lang tid siden, “gone..!” – Ridehuset på Nygård. I bakgrunn det “forlengst revne” Branntårn på Nygårdstangen, Store Lungegårdsvann med hus under fjell – dette vann som her på bildet fører mot venstre, gjennom Lillestrømmen og som ender i Lille Lungegårdsvann. Nyt bildet, og dets storhet – og, – slik var det en gang her…

Hovedkilde: Jo Gjerstad, og – Forlaget: BODONI HUS

Kjell Johan.

Fra Nygårdsgaten – drøye hundre meter fra Floridasvingen – en tid inn på 1900-tallet. Det lavere, nærmeste hus til høyre, er i dag (som det har vært gjennom mange år) ganske velkjent i bybildet – med sine morsomme tegninger fra “Kardemommeby” malt på fasaden…

Billedkilde: Jo Gjerstad, og – Forlaget: BODONI HUS

Kjell Johan.

Statsraad Lemkuhl på sin rette plass
I periode på 80- og 90-tallet, lå Statsraad Lemkuhl ved kaien innerst på Bryggen. Denne plasseringen var ideell, der den ga skipet nærhet til byen og bergenserne. Synd at så ikke lenger er tilfelle.

Spennende er også skipets plassering foran de Jugend-inspirerte husene innerst på Bryggen. Dette er et arkitektonisk miljø hvor skipet passet godt inn. Statsraaden ble bygget i 1914, omtrent i samme periode som husene i bakgrunnen ble reist.

Et bystyrevedtak i 1899 var årsaken til at husene ble bygd. Vedtaket innebar å rive den gamle trehusbebyggelsen mellom Nikolaikirkeallmenningen og Kjøttbasaren, for å gi plass til en mer moderne bebyggelse. Arkitekt Jens Zetlitz Monrad Kielland fikk i oppgave å planlegge reguleringen av de nye kvartalene. Vi snakker faktisk om det første forsøket på å skape en skikkelig reguleringsplan for en del av Bergen.

Føringen var at de nye murhusene skulle utføres i en stil, tilpasset den gamle bebyggelsen på den resterende delen av Bryggen. De ble ferdigstilt i årene mellom 1903 og 1912.

Klikk på bildet ovenfor og se Statsråden i et vinterlig Bergen julen 1993.

Foto: Thor Svendsen, 1981
Tekstkilde: Wikipedia

Bakre rekke fra venstre: Terje Sletten, Bjørn Brandt Hansen,Leiv Lea Nergaard,Karl-Erik Bryn, Otto James Olsen, Roald Larsen, Jarl JohanHauge, John Milne Grieg, Knut Aase jr., Arvid Monsen.
Midtre rekke fra venstre: Torgeir Rokling, Vincent Jebsen, Emil Meyer, Øven Grimnes, Gunnar Nilsen, Erik Mietle, Helge henriksen, Nordahl Anthonissen, Vidar Broder Lund, klasseforstander Olaf Endresen.
Fremre rekke fra venstre: Johan Walde, Frode Inge Helland, Erik Roll, Thorolf Mowinckel, Trygve Rønnestad, Lars (Lasse) Brustad, Arne Torvund, Odd Berthelsen, Boye Meyer.

Rothaugen Skole ca 1918. Andre rekke helt til høyre Emma Olsen. Fra Ørn Akselsen sin samling.

Denne “Pamflett”, eller reklameplakat (Proklamasjon) for Landsutstillingen 1928 behøver vel ingen kommentarer herfra.

NB: Tidligere hadde FM en rubrikk: “Eldre reklamebilder”. Fant ikke denne, og – derfor var det ingen annen utvei enn å legge plakaten ut under årstall…

Kjell Johan.

Vindus Shopping i ukjent kosk

fotograf Arne Bø.

Fikk dette bildet på mail fra en venn, sammen med en artikkel fra Dagbladet Minner om gamle dager
“Hei! Fikk reddet denne siden fra en bok som var blitt rottemat.
Dette var den eneste hele siden av det som engang har vert en bok, alt annet var redusert til mosaikk,og er nu strødd utover loftet Aner ikke noe som helst om bildet,. Tror det er fra Bergen, kan det kanskje være tobben som lå i nøstegaten?”
MVH Bjørn Ove
Virker som om rotter verdsetter gammel bergens historie,like lite som komunen vår gjør.Forutsatt at dette er bergen da

Dette bildet har vi fått låne av Frode Inge Helland og det er hans Far John R. Helland som er fotograf.

Liggende side om side: Større fraktdamper, robåter, jekter og en lastepram ved Festningskaien i lav, skarp sol en kald vinterdag i året 1919. Motivet avbildet fra et snøfylt dekk til en pram av et slags, og – det hele et herlig foto fra vår tilsnødde by av den gang, med både Håkonshallen og Rosenkrantztårnet i bakgrunnen.
Merk den store skyggen på damperens skipsside av personen stående i arbeid med noe tauverk ombord i jekten…

Foto: Schumann Olsen, og – hentet fra hans Billedsamling.

Kjell Johan.

Fotomuseum Bergen

Følges av 962 medlemmer.

Last opp bilde

Fotomuseum Bergen ble startet i januar 2009 i regi av BA. Formålet med Fotomuseum Bergen er å være et nettsted der folk gjennom å dele sine gamle bilder og se andres, kan utveksle informasjon og diskutere hvordan Bergen en gang var, samt sørge for at viktig informasjon når nye generasjoner bergensere. Har du gamle bilder av mennesker fra Bergen, passer de kanskje best på Mitt og Ditt. Og har du bilder av bedrifter og arbeidsplasser, er Fotomuseum-Bedrift stedet å legge dem. Gjengivelse av bilder eller kommentarer er ikke tillatt uten kildehenvisning til Fotomuseum Bergen. Mer om sonen

Origo Fotomuseum Bergen er en sone på Origo. Les mer
Annonse

Nye bilder