Dette nettstedet åpnet 18. januar 2009 og er en undersone av bergen360.no og i regi av BA. Alle som vil kan bidra med sine bilder. Bilder her vil kunne komme på trykk i BA eller bli brukt i andre av BAs medier. BAs serie “Den gang da” finner du hver dag i avisen. Har du bilder av mennesker, så passer de gjerne bedre på MittogDitt-sonen. Før du legger ut bilde, søk om du finner samme bilde fra før. Og du må ha opphavsrettigheter til bildet, eller godkjenning fra dem som har det.
Album: 1800-1879 | 1880-1889 | 1890-1899 | 1900-1909 | 1910-1919 | 1920-1929 | 1930-1939 | Bergen i krig 1940-1945 | 1940-1949 | 1950-1959 | 1960-1969 | 1970-1979 | 1980-1989 | 1990-1999 | Ukjent årstall | Brudepar | Klassebilder | Postkort | Samferdsel | Offshore | Buekorps | BergensQuiz | Uløste Mysterier

Trikkeskinnene i haugeveien kommer atter en gang fram i lyset

Tok dette bildet av trikkeskinnene i haugeveien,som atter en gang er kommet fram i dagslys. Fra glemselen under asfalten,I forbindelse noen gravearbeid some foregår i området.
Husker man kunne se dem oppe i dagen før når jeg var mindre.Både her og nede ved corps de garde.
Så her har nok kommunen vert spandabel med asfalten sin.Men husker ikke når siste trikk rundt nordnes hadde sin siste runde,det var lenge før min tid
Litt tragisk å se hvor glad kommunen er i å smøre lag på lag, med asfalt over alle problemer.

Her har vi utsyn gjennom smalgangen til Bredsgaarden en gang i 1932. Det var jo flere som hadde sine bedrifter her; en av disse var Alfred Skulstad, som vi kan lese på skilt tvers over smalgangen der nede. Nærmere oss, og på skiltet i høyre billedkant, ser man et litt amputert navn. O. Strand – Ole Strand – som driver med høy og halm. Dette var viktige varer på den tid, da det fremdeles var vanlig med hester i gatene som trengte fór – i dette tilfellet høy. Halm var også en viktig handelsvare. Denne ble benyttet til stopping av madrasser og annet sengetøy, som ofte trengte utskiftning på grunn av fukt, råte og sopp, samt levende organismer man helst ikke vil komme i nærkontakt med…

I tidligere tider (muligens også så sent som her ?) ble halm også benyttet som soveunderlag for tjenestefolk hos de bedrestilte, ofte i madrasser plassert på kjøkkengulvet, eller i små alkover – noen ganger rett under kjøkkenbenk og inne i skap eller spiskammer tilknyttet arbeidssted.

Enda tidligere ble denne halm kun lagt ut som soveunderlag ad natura, en haug av halm til å få sin nattesøvn på…
Halmen ble også benyttet i hus som tok inn tilfeldig losjerende, ofte “litt berusede” folk som ikke kom seg hjem til bygden fra byen – med ordentlig kuppelhode – og til enda mer ordentlig kjeft fra kjerring -, og for sjøfolk i land.

Ute i Blauwhopen var det et slikt innlosjeringssted gjennom mange år, med simple køyeplasser i flere etasjer over hverandre, og i lange rekker bortover på hver side av rommet. Og her var halm også soveunderlaget; et eller annet sted har jeg i en bok sett et mindre bilde fra dette sted, i en bok jeg har liggende foreløpig på ukjent sted her i hjemmet.
PS: I trange tider ble jo også hestene foret med halm…

Men – tilbake til denne smalgang i Bredsgaarden, og Ole Strand: Denne er sannsynligvis i familie med – eller etterkommer – av Knud Strand, som er avbildet og omtalt på et tidligere, eller mer korrekt etterfølgende dette av meg utlagt bilde på Fotomuseum.
Sist omtalte bilde har tittelen: “Zachariasbryggen anno 1889. En Hop mellom sjøboder.”

Dette nå utlagte bilde av Bredsgaarden er såvidt meg bekjent aldri tidligere blitt utlagt på Fotomuseum, selv om det er flere andre bilder med Bredsgaarden som motiv å finne på FM…

Bildet fikk jeg for en del år tilbake tilsendt på CD (inneholdende flere hundre bilder) fra en bekjent bosatt annet sted i landet, og det skal være tatt av en turist som besøkte bergen i 1932.

(Hentet fra egen sone på Origo, hvor bildet første gang ble utlaget den 29. september 2012.)

Kjell Johan.

Udatert motiv fra Kronstad Stasjon med en god del av den nærliggende bebyggelse av den gang. Et bilde inneholdende ganske mye om man studerer det; her er også meget i innhold som sikkert mange oppe i en viss alder vil erindre. Legg forøvrig merke til den gamle godsvogn på Stasjonsområdet…

Fotograf: Ikke oppgitt.

Kilde: Frimerkehuset.

Kjell Johan.

Råbygget på ungdomsrestauranten Scala er ferdig. 14. august 1962

Denne konstruksjonen ved den gamle Bergensbane mellom Fjøsanger og Nesttun. Gå forbi denne ganske ofte, og har lurt på hvorfor det ble bygget.

Vi er på Klosteret 1. mai trolig 1918. Fotograf Carl Bjørn Olsen. Fra Ørn Akselsens samling.

Vet ikke helt om dette hører inn under de områder som vel egentlig er tilhørende Fotomuseum Bergen, men teksten under dette bildet fra en lokomotivfører fra Osbanen, er så morsom at jeg har store vanskeligheter med å gå forbi den; lokføreren var forøvrig fra Sverige.
Så, – her hans replikk på klage førende et tog langs banen:

HUR TUSAND KUNDE JAG VETA AT VARJE LILLE SJETHUS LÅNGS LINJEN VORE EN STATION.?”, sa denne svenske lokomotivfører da han fikk påtale for å ha kjørt forbi Hamre Stasjon uten å stanse.


Det er ikke ofte jeg ler høyt for meg selv her hjemme, men – i dette tilfelle ble det ikke bare et skjevt flir, men en ordentlig og god latter…!


Dette bildet ble tatt like før århundreskiftet – 1899 – 1900.
Vanntårnet i bakgrunnen ble senere erstattet av et pumpehus.

Fotograf: Ukjent.

Kilde: Lokalhistorisk arkiv, Os.

Og, – med et nytt glis over lokomotivførens morsomme, og – kanskje frustrerte bemerkning:

Kjell Johan.

(Hentet fra egen sone på Origo, hvor bildet første gang ble lagt ut den 26. oktober 2013).

En mor – eller kanskje passepike – på tur med barnevogn og en liten guttepjokk rundt Lille Lungegårdsvann – før undertegnende kom til verden, men svært lite var forandret her da min tid kom…
I bakgrunnen av det stille vann på denne stille, tidlige sommerdag, ser vi fra venstre: Nygård Skole, Spiret til St. Pauls Kirke, den gamle Jernbanestasjon til Vossabanen, spiret til Johanneskirken samt deler av kirkens fasade og tak,Tornøehjørnet med siden av kvartalet liggende i Christiesgate, og den andre side som fører opp mot Olav Kyrresgate, og til sist – den store og flotte bygning ved navn – Permanenten. Beplantningen rundt vannet og i Byparken behøves vel ikke nevnes; dere ser jo selv det hele, kjenner bygningene.., men for dem som følger med på Fotomuseum og ikke er fra Bergen, og dermed ikke kjenner disse, er dette viktig å få med…

Billedkilde, boken: “Vår kjære by”, av Arne Moe Nilssen. (Utgitt i 1947)

Foto: Arne Moe Nilssen.

Kjell Johan.

Ett av mange sommerbilder av Musikkpaviljongen i Byparken, der folk har stilt seg opp – i dette tilfellet sett fra denne side – kun kvinner og barnepiker med barnevogn – for å lytte til de liflige toner fra Brigademusikken, eller – Divisjonsmusikken, om du vil. På motsatt side enda flere, og her både kvinner og menn.
Legg forøvrig merke til de to store hunder som blir luftet av den litt eldre kvinne midt på bildet… Og, vel – glem heller ikke å få med dere den gamle løktepele…

Kilde, boken: “Vår kjære by”, av Arne Moe Nilssen. (Utgitt i 1947)

Foto: Arne Moe Nilssen.

Kjell Johan.

Reklame fra optimismens tid

Optimismen rådet i Bergens Gassverk på 1960-tallet. Etter mange år med dårlige resultater, ble det nye bensingassverket innviet i 1964. Fremtiden så lys ut!

Reklamen i dette bildet, er et resultat av denne optimismen. Den ble malt for hånd og den glødet av farger i rødt, gult, oransje og flere til. Jeg angrer på at jeg ikke tok bildet i farger. Denne dagen fotograferte jeg med to kameraer, det ene med fargefilm. Tabbe!

I 1960-årene, på vei til skolen med sporveiens linje 13, lyste reklamen mot meg når bussen kjørte gjennom Professor Hansteens gate på vei mot sentrum. Og når man på denne tiden, i tillegg tilbragte 3 år på Dragefjellet skole, hadde man for alltid fått et nært forhold til gassverket. (Gasstankene lå bare noen få 10-talls meter fra klasseromsvinduene våre).

Uansett, da dette bildet ble tatt i 1983, nærmet eventyret Bergens Gassverk seg slutten.
Klikk på bildet og se under kommentarer for å se gasstanken fullt perspektiv.

Foto: Thor Svendsen

Fotomuseum Bergen

Følges av 1006 medlemmer.

Last opp bilde

Fotomuseum Bergen ble startet i januar 2009 i regi av BA. Formålet med Fotomuseum Bergen er å være et nettsted der folk gjennom å dele sine gamle bilder og se andres, kan utveksle informasjon og diskutere hvordan Bergen en gang var, samt sørge for at viktig informasjon når nye generasjoner bergensere. Har du gamle bilder av mennesker fra Bergen, passer de kanskje best på Mitt og Ditt. Og har du bilder av bedrifter og arbeidsplasser, er Fotomuseum-Bedrift stedet å legge dem. Gjengivelse av bilder eller kommentarer er ikke tillatt uten kildehenvisning til Fotomuseum Bergen. Mer om sonen

Origo Fotomuseum Bergen er en sone på Origo. Les mer
Annonse

Nye bilder