Dette nettstedet åpnet 18. januar 2009 og er en undersone av bergen360.no og i regi av BA. Alle som vil kan bidra med sine bilder. Bilder her vil kunne komme på trykk i BA eller bli brukt i andre av BAs medier. BAs serie “Den gang da” finner du hver dag i avisen. Har du bilder av mennesker, så passer de gjerne bedre på MittogDitt-sonen. Før du legger ut bilde, søk om du finner samme bilde fra før. Og du må ha opphavsrettigheter til bildet, eller godkjenning fra dem som har det.
Album: 1800-1879 | 1880-1889 | 1890-1899 | 1900-1909 | 1910-1919 | 1920-1929 | 1930-1939 | Bergen i krig 1940-1945 | 1940-1949 | 1950-1959 | 1960-1969 | 1970-1979 | 1980-1989 | 1990-1999 | Ukjent årstall | Brudepar | Klassebilder | Postkort | Samferdsel | Offshore | Buekorps | BergensQuiz | Uløste Mysterier

Fra 1879 og frem til den nye bibliotekbygningen sto ferdig i 1917 holdt Bergen Offentlige Bibliotek til i Kjøttbasarens loftetasje.
Personene på bildet er (iflg. Gustav Brosing – i hans bok “Det Gamle Bergen”): Bibliotekassistent Sivertsen (bak skranken), bibliotekar Valborg Platou (damen i mørk kjole), assistent Wollert D. Meyer (bak den lave reol), bibliotekassistent frk. Agnes Sivertsen (lengst til høyre ved ovnen) og til venstre bibliotekassistent, den senere katalogsjef frk Laura Pedersen. Sistnevnte arbeidet ved biblioteket i nærmere et halvt århundre.
(Foto fra: Bergen Offentlige Biblioteks samling av Bergensbilder).

Mens vi venter på The Tall Ships Races 2014, her er fra boken Cutty Sark Bergen 1993. Nytt album om Seilskuter men kun fra Bergen.

En klar dag med handlende og selgere på Fisketorvet i 1889 – utydelig etterat fotografen har fremkalt det på grunn av sol og dermed motlys, fanget inn i objektivet..
Ellers: Et Torv slik det en gang var, og – med så mange brostein man knapt tidligere har sett det.
Jeg velger å la motivet tale sitt eget sprog, og – til dere å sammenligne dette med dagens utgave av det samme Torv… ( !)

Eier av bildet: Kåre Aasebø.

Kjell Johan.

Min far, Einar Garnes, nr 1 f. v. foran.

  • Medlemsblad for idrettslaget “Nornen”, juni 1945 — Ett av medlemsbladene jeg har etter min far. De ble sendt til hans bror mens han selv var i Skottland under krigen
  • Annonser — Disse annonsene sto i medlemsbladet til idrettslaget “Nornen” i juni 1945
  • Annonser — Disse annonsene sto i medlemsbladet til idrettslaget “Nornen” i juni 1945

Allerede på Georg Pommerenks tid, ønsket denne Hotelleier seg en en Sporveislinje ført frem foran Hotellets inngangsparti. Den kom i hans “arvtagers – Pattersons” tid. Et litt tidligere bilde som stammer fra 1915, viser en av trikkene fra denne tid, mens trikkesporet mellom “Nygårdsbroen – Torvet og Sandviken” ble utformet. Patterson ville ha hele kvartalet innlemmet i sitt Hotell, og dette ønske fikk han oppfylt da Ulrikke Phils Pikeskole i 1906 flyttet fra sin adresse Torvalmenning nr. 30 – hjørnet mellom Ole Bulls Plass og Torvgaten. Pikeskolen flyttet da opp til Nygårdshøyden, hvor den ble værende til langt inn på min tid. Men, nå – fra 1907 – hadde Patterson kontroll over hele kvartalet, og U. Pihls Pikeskole – kalt “Skolehjørnet” – ble nå en del av Hotel Norge. Store arbeider ble nå igangsatt for å innlemme “Skolehjørnet” som en del av hotellet, hvilke jeg ikke skal gå dypere inn i nå. Men, prektige saler ble her innredet, blant disse den kjente “Flaggsalen”. Det tok jo mange år å ferdigstille dette, men – etter det: “Hvor lenge var Eva og Adam i Paradis..?” Som man ser av dette bildet, er trikkesporene førende forbi “Norges” inngangsprti – der trikken hadde ett av sine stopp, ferdig – selv om trikkesporet fra A til Å ennå ikke var ferdigstilt. Men – “Skolehjørnet” er nylig ferdig restaurert og ferdigstilt som en del av Hotellet. Men – så skjedde katastrofen…
Dette bildet er tatt på sensommeren 1915, og så – om vinteren, i Januar 1916 – ble byen kastet inn i den forferdelige Bergensbrannen. Mesteparten av byen ble i denne brann lagt i aske, og – den stanset her ved det tidligere “Skolehjørne” – som nyrestaurert ble en del av flammenes rovtokt. Fra sitt Atelier tvers over gaten for dette, hadde “Atelier KK”. fullt innsyn i dette drama, og tok mange bilder fra brannen derfra. Men – andre tok jo også bilder, både før brannen og etter brannen.
Dette bildet er tatt på sensommeren av C.A. Eriksen, og opphav til dette bilde som kilde, stammer fra Billedsamlingen UBB.

PS: Jeg har forsøkt å gjøre dette så forståelig som mulig; dette på bagrunn av en god del lesbar informasjon om det hele, og – hva jeg her nedtegner overfor…

Men – litt nostalgisk: For dem av oss som i dag husker dette parti av Bergen, så ser vi alt det frodige av den gang omkring statuen av Ole Bull, og – ikke minst – dette gjennm om talrike år avtrede – for menn – kalt “Pissoire”. Litt videre om dette bilde før brannen; på hjørnet her er det kommet en Blomsterbuikk, og like ved siden av en frisør. Så – verden gikk fremover, enn så lenge – inntil den forferdelige katastrofe. Men – i dag er vi jo forbi dette, og katastrofen – enn så forferdelig den var; den var ikke enden på hverken byen eller det videre levende liv her -.
PS: Ulrikke Pihls Pikeskole flyttet i 1906 opp til hjørnet av Fosswickelsgate og Keysers gate, til et prektig nybygg av en skole reist av Skolebestyrer Aars Nicolaysen og hans kompanjong, Adolf Irgens. Og – gjett om jeg kjenner denne skole – i alle fall dens skoleplass og alle smitt som førte hit til.., for dette var innenfor de steder hvor jeg med mine kamerater lekte Cowboy og Indianer i mange år. I dag er dette umulig; Skoleplassen er nå – med det omliggende – bare en skygge av hva det en gang var..!

Kjell Johan.

“Bergen og Omegn Eggcentral”, i 1924. Og – stort mer har jeg vel ikke å si om dette; bildet forklarer seg selv…

Foto: Atelier KK. (Knud Knudsen):
NB: Mulig jeg har lagt dette bildet ut tidligere på FM, men – det er i så fall så lenge siden at jeg ikke husker det, og – det er jo ikke til skade å få ett og samme bilde til belysning flere enn én gang; dette med tanke på hvor mange tusen bilder som etterhvert er innkommet til Fotomuseum…

Kjell Johan.

På dette bildet fikk jeg hjelp av Laxevaag spesialisten Terje Olsen som skrev dette om bildet :: Dette er definitivt bunkersen på Jansonmarken. Barakken til høyre er muligens en av barakkene som ble brukt som skole etter krigen. Det hvite huset bak personene på bildet er nok i tilknyttning til kirken. (Står ikke i dag). Fotograf Alf Akselsen sr. Fra Ørn Akselsens samling.

Hon ser ikkje ty ut, Torgekonen som her morsk i ansiktet og med veivende armer kommer strenende like mot fotografen. Eller kanskje det er noen kjuagutter bak denne hun har i kompasset..? Karene som henger med ryggen mot bryggerekkverket (sikkert daglønnere) ser ut til å ta det hele med stoisk ro; en mann med Bowler på hodet lunter med armene på ryggen uvitende om dramatikken i retning forbi lageret til den kjente rebslager Ditlef Bruland. Men – dersom jeg hadde vært fotografen – da tror jeg at jeg vile “tatt beina på nakken” og løpt, selv om motivet i objektivet var aldri så mye opp-ned!
Likevel – og for all del; det behøver ikke å være noe som helst dramatisk i dette bildet, sannsynligvis skal nok Torgekonen forbi fotografen i et eller annet uskyldig ærende. Men, det er ikke til å komme forbi at mye ved dette bilde kan oppfattes som om at noe dramatisk er under oppseiling…

Fotograf: Ukjent. Også årstall, men jeg antar at vi befinner oss et sted ute på 1890-tallet…
Kilde: UBB.
Bildet gjengitt i følgende: “En bok om Bergen”, med tekst både på norsk og engelsk. Ganske sannsynlig en bok beregnet både for nordmenn og turister…

Kjell Johan.

Rundt 1947. Fotograf Alf Akselsen sr. Fra Ørn Akselsens samling.

Fotomuseum Bergen

Følges av 892 medlemmer.

Last opp bilde

Fotomuseum Bergen ble startet i januar 2009 i regi av BA. Formålet med Fotomuseum Bergen er å være et nettsted der folk gjennom å dele sine gamle bilder og se andres, kan utveksle informasjon og diskutere hvordan Bergen en gang var, samt sørge for at viktig informasjon når nye generasjoner bergensere. Har du gamle bilder av mennesker fra Bergen, passer de kanskje best på Mitt og Ditt. Og har du bilder av bedrifter og arbeidsplasser, er Fotomuseum-Bedrift stedet å legge dem. Gjengivelse av bilder eller kommentarer er ikke tillatt uten kildehenvisning til Fotomuseum Bergen. Mer om sonen

Origo Fotomuseum Bergen er en sone på Origo. Les mer
Annonse

Nye bilder