Dette nettstedet åpnet 18. januar 2009 og er en undersone av bergen360.no og i regi av BA. Alle som vil kan bidra med sine bilder. Bilder her vil kunne komme på trykk i BA eller bli brukt i andre av BAs medier. BAs serie “Den gang da” finner du hver dag i avisen. Har du bilder av mennesker, så passer de gjerne bedre på MittogDitt-sonen. Før du legger ut bilde, søk om du finner samme bilde fra før. Og du må ha opphavsrettigheter til bildet, eller godkjenning fra dem som har det.
Album: 1800-1879 | 1880-1889 | 1890-1899 | 1900-1909 | 1910-1919 | 1920-1929 | 1930-1939 | Bergen i krig 1940-1945 | 1940-1949 | 1950-1959 | 1960-1969 | 1970-1979 | 1980-1989 | 1990-1999 | Ukjent årstall | Brudepar | Klassebilder | Postkort | Samferdsel | Offshore | Buekorps | BergensQuiz | Uløste Mysterier

Dette bildet har vi fått låne av Gunnar Mathisen som skriver :: Granesmuget 9, ble brendt ned Juni 1940 i forbindelse med bombingen av Nagelgården, vårt hus ble ikke skadet, men vi ble tilsakt å forlate huset med vår eigendeler, etter det ble huset “sprengt”

Etterlyser bilder og info om DS(?) og MF «Nordhordland»

Hei.
Er på jakt etter bilde og info om M/F «Nordhordland» som er en bilferge bygget i 1976 for Bergen-Norhordland Rutelag (BNR). Ferja gikk i rute Steinestø – Knarvik i mange år, senere overført til Valestrandsfossen-Breistein. De siste årene i ordinær rute gikk hun strekningen Leirvåg-Sløvåg.
?? Var også vikar-ferje for Matrdal ruten Rossnes-Fedje i 1977-80 ??

?? Finnes det en eldre utdave av en D/S ved navn «Nordhordland» ?

Mvh
Vidar Lerøy.

Statuen av Ludvig Holberg, fotografert fra en ganske spesiell vinkel – med skiftende skydekke på en ellers så blå bergenshimmel som bakteppe…

Foto: Arne Moe Nilssen.

Kilde, hans bok av 1947..: “Fra min kjære by” – “Bilder fra Bergen.”

Kjell Johan.

Og hva er så spesielt med dette bildet, da?
Jo, det er det lille bosspannet til venstre på bildet – denne lille, men akk så viktige innretningen, som beboerne i hver eneste husstand i hele byen, satte ut foran døren sin på de to ukentlige tømmedagene. Lite effektivt sett fra renholdsverkets side, men adskillig mer diskret enn dagens rullende bossdunkmonstre, som har skjemmet ut gatene i sentrum i over 3 tiår. Mon tro hva det nye bossnettet vil bringe av endringer og kanskje helst, forbedringer?

Bildet er tatt på Nøstet i 1981, og etter hva jeg kan huske, i Bratlandsmauet. Faktisk ikke mer enn 100 meter fra renholdsverkets tidligere garasje og verksted i Jekteviken.

Bosspannene ble fra 1983 gradvis faset ut til fordel for «maskinelt tømbare avfallsbeholdere på hjul».

Klikk på bildet og se under kommentarer for å se et godt eksempel på «bossdunkmonstrene». Her kan du også se bilder av BIRs nye Bossnettinstallasjoner.

Foto: Thor Svendsen

Solheimsviken brannstasjon. Kilde Hordaland fylkesarkiv. Stor takk til Paul Sedal for meget god hjelp. Lokalisering Løbergsveien 31. Takk og til Gretha Ødegaard for info.

Sporveiens første administrasjons bil

Her er et bilde av det som i flg. texten er sporveiens første administrasjons bil fra 1920.
Aner ikke hvilken biltype det er,så her kan jeg nok ikke hjelpe de som eventuelt skulle være interessert
Den hadde sikkert vert verdt en pen liten formue i dag.Selv om den sikkert ikke er så praktisk for dagens Bergens veier og værforhold
Noen her inne som kjenner til bilens skjebne? Tror ikke jeg har sett den på teknisk museum.

Et foto fra slutten på Dampbåtepoken sin storhetstid. Et noe sjeldent bilde. Legg merke til at “Skolten” ikke er bygd ferdig ut til holmen.
Det skjedde ikke før i 1917.Trykk på fullversjonen for et større og skarpere bilde.

DS Børøysund bunkrer kull ved Brendselsimport i Solheimsviken på 1990-tallet. Foto Harald Sætre

  • DS Børøysund bunkrer kull. — DS Børøysund ved Brendselsimport i Solheimsviken på 1990-tallet. Foto Harald Sætre
  • DS Børøysund bunkrer kull. — DS Børøysund bunkrer kull ved Brendselsimport i Solheimsviken på en av sine turer til Vestlandet på 1990-tallet. Foto Harald Sætre

Ved første øyekast kan nok alle disse vedjekter med sine master og rær, og tauverk opphengt til tørk etter en lang seilas, samt alle vedskiene i forgrunn virke ganske så kaotisk, men det var orden i dette tilsynelatene kaos – både i- og omkring disse vedjekter – som her er avbildet innerst i Vågsbotnen en gang ut på 1890-tallet.
I 1892 ble det anlagt en Pelebrygge her for denne trafikk av jekter med ved til byen..

Litt historikk omkring dette: All veden som ble innført til byen skulle favnsettes, altså – måles. Det pålå favnsetteren å holde favnemål oppsatt på angitte brygger, og å innkreve avgiften – favnesettingspengene. Og, slik hadde det vært fra tidlig på 1600-tallet.
Da Christi Krybbe i 1740 var blitt innviet som fattigskole, fikk denne skolen “til evindelig tid” inntektene av favnsettingen, noe som bidro til “å gjøre den til en rik skole for fattige børn”.
Ennå i 1911 beløp favnsettingspengene i Bergen seg til over tre tusen kroner året, og da hadde kullet fortrengt veden fra tallrike kjøkkener og stuer, mens gassen og elektrisiteten nå var på vei inn i de tusen hjem.

Men – tilbake til veden fra jektene: Etter at denne var blitt favnsatt, ble det meste av denne fraktet opp til Torgalmenningen, hvor “Sagemender” for betaling fra de mer velhavende saget veden opp i passende lengder til disse…
(Se mitt tidligere utlagte bilde om disse “Sagemender”, og – med tittel, nettopp: “Sagemender”.)

Kilde til både bilde og tekst, UBB, og – boken: “En bok om det gamle Bergen”, utgitt både på norsk og engelsk i 1978. Bildet er et utsnitt av et større, og – fotograf er oppgitt til å være Ukjent.

Kjell Johan.

Fotomuseum Bergen

Følges av 1021 medlemmer.

Last opp bilde

Fotomuseum Bergen ble startet i januar 2009 i regi av BA. Formålet med Fotomuseum Bergen er å være et nettsted der folk gjennom å dele sine gamle bilder og se andres, kan utveksle informasjon og diskutere hvordan Bergen en gang var, samt sørge for at viktig informasjon når nye generasjoner bergensere. Har du gamle bilder av mennesker fra Bergen, passer de kanskje best på Mitt og Ditt. Og har du bilder av bedrifter og arbeidsplasser, er Fotomuseum-Bedrift stedet å legge dem. Gjengivelse av bilder eller kommentarer er ikke tillatt uten kildehenvisning til Fotomuseum Bergen. Mer om sonen

Origo Fotomuseum Bergen er en sone på Origo. Les mer
Annonse

Nye bilder