Dette nettstedet åpnet 18. januar 2009 og er en undersone av bergen360.no og i regi av BA. Alle som vil kan bidra med sine bilder. Bilder her vil kunne komme på trykk i BA eller bli brukt i andre av BAs medier. BAs serie “Den gang da” finner du hver dag i avisen. Har du bilder av mennesker, så passer de gjerne bedre på MittogDitt-sonen. Før du legger ut bilde, søk om du finner samme bilde fra før. Og du må ha opphavsrettigheter til bildet, eller godkjenning fra dem som har det.
Album: 1800-1879 | 1880-1889 | 1890-1899 | 1900-1909 | 1910-1919 | 1920-1929 | 1930-1939 | Bergen i krig 1940-1945 | 1940-1949 | 1950-1959 | 1960-1969 | 1970-1979 | 1980-1989 | 1990-1999 | Ukjent årstall | Brudepar | Klassebilder | Postkort | Samferdsel | Offshore | Buekorps | BergensQuiz | Uløste Mysterier

En “tidlig hverdag i krigen..”

Her har vi inngangspartiet til “Kroepelins Hus” i Strandgaten 18, et hus jeg er vel bevandret i – uten å komme nærmere inn på dete.
Bildet er fra 1940. Her hadde NRK ett av sine Distriktsstudioer. Kort tid etter at tyskerne hadde inntatt byen, rykket NS inn og overtok all kontroll over dette norske studio. Og – fra da av ble dette benyttet som talerør for propaganda til NS, og andre i befolkningen – også som et talerør for å få nordmenn til å verve seg til både NS og de tyske okkupanter, samt trusler om dersom du gjorde ditt eller datt i motsetning til dette, da -…! “I natt og tåke forsvinne…” NS fikk beholde sine radioapparater, etter at disse ble “innkommandert” til destruksjon i 1941. (Se bildet om “sørgemarsj” omkring denne grove forordning, men – en grovhet bygget på frykt fra både NS og de tyske okkupanter…)
De to tyske sodater på bildet, er nok muligens på vei opp til dette overtatte – nå – tyskvennlige Studio.!
PS: Fremdeles er det “Skobutikk” der hvor dette er påmalt det splintsikrede vindu til venstre…

Fotograf: Ukjent.
Billedkilde: UiB – Billedsamlingen.

Kjell Johan.

Vist 191 ganger. Følges av 3 personer.

Kommentarer

NRK sitt Studio i Kroeplinshuset – i Strandgaten 18 – slik det var da NS overtok det.. Kjell Johan.

Ja i dette huset har jeg vært mange ganger også – advokaten vår hadde kontor der! Hehe . . . ;-)

Og – min Tannlege..! Borr, kvin,fres, spytt, bedøvelse og så videre… Grøss! Men, vi som tannlegepasienter hadde det jo flott da – dette med tanke på dem som på det mest grusomme – som bare mennesker kan finne på – ble torturert i Veiten 3 – Gestapohuset.!!
Kjell Johan.

Hadde bare “alle” forstått hvor lang tid det tar å legge ut et bilde her, med tilhørende tekst..! Dette kan ta alt fra femten mnutter og til nørmere en time, og – vel så det.. Så, ta dette til tertanke…
kjell Johan.

Kilde til bildet av NRK sitt Distrikstsstudio ovenfor, boken: “Hundre elektriske år”, av Truls Grung.
Kjell Johan.

Hvordan i all verden kan det ta lang tid?? Jeg legger da ut bilder selv av og til, både fra PC og telefon, det går på et blunk!

Dersom du nå har i tankene bildet av NRK sitt Distrikststudio, og – at det tok en viss tid å legge dette ut.., da beror dette på at jeg ikke tidligere har scannet dette inn, men – utførte denne scanning nå – i sammenheng med hovedbilde…
Kjell Johan.

Hovedbildet er tidliger utlagt, men på grunn av mye “Styr” omkrng min tekst til dette, valgte jeg å slette det hele. Nå har jeg tatt det opp igjen, og . hva angår NRK sitt Distriktsstudio i denne bygning, da var det Freddy Matre som i sin tid opplyste om dette.
Kjell Johan.

PS: Ser at du skriver du legger ut bilder fra PC og mobil, og at dette skjer “på et blunk:” Greit nok. Men – dersom du skal skrive en historisk tekst til bilder lagt ut her på Fotomuseum, da vil dette ta tid – avhengig av hvor meget som skal til i forbindelse med tekst kontra bidragsbilde, og – fordi dette må skrives for hånd på tastatur.. Ser forøvrig at du i din lange “fartstid” på Fotomuseum siden 2009, har bídratt med 8 eller 9 bilder. Dette ikke nedsettende ment – ikke i det hele tatt, men – skjekk hvor mange bilder jeg (og mange andre) har bidratt med over en omtrent like lang periode; Dette er noe som burde bli mottatt med både respekt og integritet, samt glede for den enkelte – uavhengig av fartstid, og- billedbidrag, medfølgende tekst. Så – min gode Mostly R – hvilke jeg liker veldig godt -, vær snill å ta dette faktum til etterretning… Beste hilsen fra:
Kjell Johan.

Det har jeg forståelse for. Historiske opplysninger bør jo sjekkes og dobbeltsjekkes for riktighet. Men det blir til gjengjeld verdifullt for publikum!

Da er vi to så enge som det bare er mulig å bli, Mostly R. Jeg ønsker deg en god natt, og – at du får sove den helt gjennom uten å bli avbrutt av noe som helst av støy utenfra.
Kjell Johan.

Takk i like måte – jeg bor i enden av en blindvei i et veldig rolig strøk, så det går som oftest bra! :-)

Glad “Smilefjes” : -)

Kan det stemme at bildet er fra 1940. He er jo vinduene erstattet med panelingsbord og det skjedde jo etter 20 april 1944. Var vinduene i sentrum splintsikret i 1940 ?.

Allerede i 1940 ble vinduer skjermet på denne måte. Glem ikke det britiske angrep mot Bergen – og da spesielt det fullstendig meningsløse og katastrofale, den 9. april 1940, der store deler av nærbebyggelsen ble rammet, og – særlig Nordnes! Og – om 1940: Året har tolv måneder. Så, hva tror du skjedde her – i både Bergen og Norge – etter den 9. april..?

Kjell Johan.

Om kommentaren ovenfor: Riktig dato for det massive britiske angrepet mot Bergen – der Kønigsberg også fikk seg noen ødeleggende treffere fra de britiske fly – skal være den 10. april 1940. Er litt usikker på om det den 9. april også kom et første britisk angrep – etter å ha tenkt meg om. Men, det mest ødeleggende for både Nordnes og Festningssiden, var nok angrepet den 10. april. (Om jeg ikke husker feil..)

Kjell Johan.

Bildesamlingen (7541 bilder)

 

Bergen i krig 1940-45 (518 bilder)

 
Annonse

Nye bilder